Dirigent

 

ASTRID KRAUSE

Astrid, Duitse van origine, ontdekte al jong haar passie voor klassieke koormuziek en begon dan ook vroeg haar kennis op dit gebied te verdiepen. Ze volgde een aantal workshops en cursussen voor dirigenten, o.a. ‘Praxis der chorischen Stimmbildung’ o.l.v. Professor Kurt Hofbauer aan de ‘Bundesakademie für kulturelle Bildung’ in Wolfenbüttel, Duitsland, een ‘Kurt Thomas Kurs’ in Hamburg en was lid van diverse (kamer-) koren.

 

In 2004 begon Astrid met haar studie solozang aan het ArtEZ-conservatorium te Enschede bij Harry van Berne en Annette Kleine en in februari 2009 voltooide ze met succes haar bachelorstudie. Daarna werd zij toegelaten tot de masteropleiding van hetzelfde conservatorium, waar ze haar studie voortzette bij Harry van Berne en correpetitor Marien van Nieukerken. Hiernaast volgde zij ook lessen bij de Nederlandse mezzosopraan Jard van Nes. In 2011-2012 volgde Astrid de International Liedmasterclasses aan het Koninklijk Conservatorium Brussel o.l.v. Udo Reinemann in samenwerking met diverse befaamde gastdocenten. Tijdens haar zangstudie volgde ze lessen koordirectie bij Kees Stolwijk (hoofdvakdocent koordirectie ArtEZ-conservatorium Enschede) en verdiepte zich door middel van masterclasses/privé lessen/ bijscholing bij verschillende dirigenten in dit vak.

 

Uiteenlopende programmeringen, het combineren van diverse stijlen en verrassend repertoire kenmerken het werk van Astrid. Ze is graag bezig met het vinden en onder de aandacht brengen van onbekend(er) koorwerk, naast het  uitvoeren van de grote bekende en geliefde werken. Precisie, plezier en passie typeren haar werk in de wekelijkse repetities. Het werken aan een harmonische en fraaie koorklank, pakkende interpretatie van tekst en muziek, een correcte uitspraak vindt zij net zo belangrijk als het ontspannen en gepassioneerd musiceren en samenwerken. Veeleisendheid en spontaniteit karakteriseren haar werkstijl.

 

In september 2017 werd Astrid dirigent van het Achterhoeks Bachkoor. Zij dirigeerde in 2018 het 30-jarig jubileumconcert met een uitvoering van het Requiem van W.A. Mozart en de cantate ‘Ich hatte viel Bekümmernis’ van J.S. Bach. In 2019 voerde ze met het koor het concert 'Grenzeloze Liefde' uit rondom de verschillende gedaantes van liefde, met muziek van onder andere Lechner, Brahms en Poulenc. Het Adventsconcert in december 2019 bevatte werken van onder andere J.C. Bach, Rachmaninov en Grieg.

Sinds 2013 is zij ook dirigent van het Soester Kamerkoor Tourdion. In 2014 voerde ze met dit koor en een professioneel orkest het Requiem van Karl Jenkins uit en in 2017 o.a. de ‘Misa A Buenos Aires’ (Misatango) van Martin Palmeri.

Tot eind 2016 was Astrid dirigent van Zang-en Oratoriumvereniging Onze Stem in Goor. Met dit koor voerde ze o.a. Vesperae solennes de Confessore van Mozart, Hör mein Bitten van Mendelssohn, Stabat Mater van Rheinberger en andere klassieke werken uit.

Sinds 2017 is Astrid ook dirigent van het Vrouwenkoor Otia in Utrecht.

 

Als zangeres, solistisch en in koorverband, werkte Astrid mee aan vele lied-, opera- en oratoriumconcerten met uiteenlopend repertoire en o.l.v. vele verschillende dirigenten, zoals Jan Willem de Vriend, Klaas Stok, Kees Stolwijk, Sir Colin Davis, Patrick van der Linden, e.a.

Astrid is lid van het professionele Ars Musica Kamerkoor o.l.v. Patrick van der Linden. Zij is bij dit koor tevens artistiek assistent.